ΠΛΕΟΝ φάρμακα σε σούπερ μάρκετ...

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα διατίθενται 216 φάρμακα στα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία καθορίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της υποκατηγορίας Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ).
Τα συγκεκριμένα σκευάσματα αποτελούν υποκατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και περιλαμβάνουν 216 από τα συνολικά 1.582 ΜΗΣΥΦΑ. Δηλαδή το 13% των ΜΗΣΥΦΑ θα διατίθεται και εκτός φαρμακείων. 
Η απόφαση προβλέπει -μεταξύ άλλων- ότι τα 216 φάρμακα που θα συμπεριληφθούν στη λίστα με τα ΓΕΔΙΦΑ θα είναι σκευάσματα αντιμετώπισης προφανούς συμπτώματος (π.χ. κεφαλαλγία, ναυτία κ.ά.), θα έχουν απλές οδηγίες και ελάχιστες αλληλεπιδράσεις με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες.
Η εξωτερική συσκευασία των ΓΕΔΙΦΑ, τα οποία θα διανέμονται σε λιανική στα καταστήματα υπεραγοράς τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και τα παντοπωλεία, πρέπει να φέρει ανεξίτηλο προτυπωμένο ευδιάκριτο πράσινο κύκλο, εντός του οποίου θα αναγράφεται με πορτοκαλί χρώμα το αρκτικόλεξο ΓΕΔΙΦΑ.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει να βρίσκονται σε διαχωρισμένο χώρο από τα υπόλοιπα προϊόντα, με ευκρινή σήμανση «Φάρμακα Γενικής Διάθεσης - ΓΕΔΙΦΑ». Ακόμη, θα απαγορεύονται η πώληση φαρμάκων σε άτομα κάτω των 18 ετών καθώς και η πώληση άνω των δύο συσκευασιών ΓΕΔΙΦΑ ανά συναλλαγή.
Share on Google Plus

About dognet

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνεργάτες