Παραίτηση με αιχμές από την υποδιοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης...

Την παραίτηση της υπέβαλε η Άννα Τριχοπούλου από την θέση της υποδιοικήτριας της 7ης ΥΠΕ στην Κρήτη.
Σε επιστολή προς τους συνεργάτες της η κ. Τριχοπούλου αφήνει αιχμές για αναξιοκρατικές επιλογές στη διοίκηση του Συστήματος Υγείας ενώ το υπουργείο Υγείας απαντά ότι «οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών ορίζονται ή απομακρύνονται αποκλειστικά με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, δηλαδή συνιστούν μια αμιγώς πολιτική επιλογή».
Κάνοντας έναν απολογισμό της παρουσίας της στην 7η ΥΠΕ (3 χρόνια ως υποδιοικήτρια και 7 μήνες ως εκτελούσα χρέη διοικήτριας) αναφέρει ότι «συνεργάστηκα σε πνεύμα αλληλοσεβασμού και συνεννόησης με άτομα διαφορετικών ιδεολογικών και κομματικών πεποιθήσεων και με εκπροσώπους φορέων απ' όλη την Κρήτη, με μοναδικό γνώμονα την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες».
Ακόμα, επισημαίνει ότι αντί να αναγνωριστεί η προσφορά της στην ΥΠΕ εξαναγκάζεται σε παραίτηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κάνοντας λόγο για «αντιλήψεις και πρακτικές που δεν εξασφαλίζουν τη συνέχεια στη διοίκηση. Προσθέτει ότι οι λόγοι αυτοί και οι συνθήκες που διαμορφώνονται δεν της επιτρέπουν να παραμείνει στη θέση της και την εξαναγκάζουν σε παραίτηση, εξέλιξη η οποία δεν θα προέκυπτε σε ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των φορέων της
Σημειωτέον ότι η κυρία Τριχοπούλου διορίστηκε αρχικά σε αυτή τη θέση τον Οκτώβριο του 2012. Η θητεία της ανανεώθηκε τον Μάρτιο του 2015, δηλαδή επί της σημερινής κυβερνήσεως.
Το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωση του αναφέρει ότι «προκαλεί κατάπληξη η προσπάθεια της πρώην υποδιοικήτριας της 7ης ΥΠΕ κας Τριχοπούλου να αποδώσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μομφή για αναξιοκρατικές επιλογές στη Διοίκηση του Συστήματος Υγείας, επειδή ζητήθηκε η παραίτηση της - όπως και άλλων Υποδιοικητών- για να διευκολυνθούν αλλαγές που κρίνονται απαραίτητες αυτή την περίοδο, με στόχο τη λειτουργική σταθεροποίηση και καλύτερη απόδοση του ΕΣΥ. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών ορίζονται ή απομακρύνονται αποκλειστικά με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας , δηλαδή συνιστούν μια αμιγώς πολιτική επιλογή».
Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι διατήρησε στις θέσεις τους πάνω από το 20% (3 στους 14) των υποδιοικητών ΥΠΕ που είχαν οριστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (μεταξύ αυτών και η κα Τριχοπούλου), και πως «μέσα από μια ανοικτή διαδικασία αξιολόγησης και προσωπικών συνεντεύξεων παρέμειναν για 1η φορά στη διοίκηση των νοσοκομείων το 15% περίπου των προηγούμενων διοικητών-υποδιοικητών».
Τέλος, το υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι η κ. Τριχοπούλου επιλέχθηκε να ασκήσει χρέη διοικήτριας μέχρι την κάλυψη της κενής θέσης και ότι τα προβλήματα ανέκυψαν μετά την επιλογή της κας Μαυρομάτη - αντί της ίδιας- για τη διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης.
«Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο καθένας δικαιούται να αισθάνεται αδικημένος και να θέλει να προβάλλει το έργο που επιτέλεσε, δεν δικαιούται όμως να ανακαλύπτει αναξιοκρατικές τάσεις ή πολύ περισσότερο πολιτικές διαφωνίες με το Υπουργείο Υγείας μόλις η επιλογή είναι διαφορετική από το πρόσωπο του. Ούτε φυσικά δικαιούται κανένας να οικειοποιείται προσωπικά τη συλλογική προσπάθεια και το έργο μιας Δημόσιας Υπηρεσίας. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έκρινε ότι το κλίμα καλής συνεργασίας στη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ είχε διαταραχθεί με μη αναστρέψιμο τρόπο και ότι επιβαλλόταν η αντικατάσταση της κυρίας Τριχοπούλου. Όπως όλες οι πολιτικές επιλογές, έτσι και αυτή θα κριθεί εκ του αποτελέσματος» καταλήγει η απάντηση του υπουργείου.
Share on Google Plus

About dognet

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνεργάτες