Η Κομισιόν ''καρφώνει'' την ελληνική κυβέρνηση για τις αλλαγές στα φαρμακεία...

Πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και όχι απαίτηση των θεσμών είναι το δικαίωμα να μπορούν να ανοίγουν φαρμακεία ιδιώτες και εταιρίες μη φαρμακοποιών, κατά την Κομισιόν σε διευκρίνιση-απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Νίκου Χουντή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Χουντής στην ερώτησή του «δεχόταν ως ειλικρινείς του ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας, κ. Ξανθού, που, σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασης της σχετικής Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), τόνιζε ότι η αλλαγή που ο ίδιος πρότεινε για άδειες φαρμακείων σε μη φαρμακοποιούς 'δεν ήταν συμβατή με την ιδεολογική και την πολιτική μας ταυτότητα', αλλά ήταν αποτέλεσμα πιέσεων εκ μέρους των θεσμών». 
Ο κ. Χουντής εγκαλούσε τους θεσμούς, και ιδιαίτερα την Κομισιόν, ότι ενεργούσε παραβιάζοντας την κοινοτική νομοθεσία, αφού ασκούσε πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, σε θέμα δημόσιας υγείας, για το οποίο, την αποκλειστική ευθύνη και πρωτοβουλία πρέπει να έχει η εκάστοτε κυβέρνηση». 
«Η απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς κ. Bienkowska, 'δείχνει' την ελληνική κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την απόφαση αυτή, η οποία, όχι μόνο δεν επικαλέστηκε την ανωτέρω απόφαση του Δικαστηρίου κατά τη διαβούλευση με τους θεσμούς, αλλά, όπως ξεκαθαρίζει, οι ελληνικές αρχές ήταν αυτές που 'πρότειναν να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι η ιδιοκτησία ενός φαρμακείου θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στους φαρμακοποιούς'» υποστηρίζει η ΛΑΕ. 
Στην απάντηση της κ. Bienkowska αναφέρεται ότι «εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να ρυθμίσουν τις φαρμακευτικές υπηρεσίες κατά τρόπο που λαμβάνει υπόψη τη δημόσια υγεία» και ότι «τα κράτη-μέλη έχουν τη διακριτική ευχέρεια να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να διασφαλίσουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας».
Συνακόλουθα, η ανακοίνωση της ΛΑΕ σχολιάζει «δηλαδή, με λίγα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση, αν θέλει, μπορεί να πάρει πίσω τη ρύθμιση, που τόσο έντονα αμφισβητήθηκε, όχι μόνο από τους φαρμακοποιούς, αλλά και από ολόκληρη την κοινωνία».
Τέλος, τονίζει επίσης πως στο υποερώτημα του Νίκου Χουντή «Σε ποιες χώρες της ΕΕ απαγορεύεται η ιδιοκτησία φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς […]» η Ευρωπαία Επίτροπος απαντάει πως στις μισές από τις χώρες της ΕΕ, 13 στο σύνολο (Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία) απαγορεύεται η ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς.
Share on Google Plus

About dognet

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνεργάτες