Κι όμως! Το υπουργείο Υγείας ευθύνεται για το πρόβλημα με τα φάρμακα των οροθετικών...

Σε χρόνια πληγή του δημόσιου συστήματος υγείας εξελίσσονται οι ελλείψεις σε αντιρετροϊκά σκευάσματα στα φαρμακεία του ΕΣΥ. Χωρις φάρμακα για τους οροθετικούς, οι οποίοι σταματούν τη θεραπευτική τους αγωγή για κάποιοι διάστημα, βρίσκεται το νοσοκομείο Συγγρός, το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης αλλά και το Λαϊκό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με καταγγελίες αρκετοί οροθετικοί εχουν διακόψει τους τελευταίους μήνες την φαρμακευτική τους αγωγή, μιας και τα τρία νοσοκομεία δεν διαθέτουν φάρμακα ήδη επικρατεί σάλος!

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για αρκετούς οροθετικούς, οι οποίοι αναγκάζονται να πηγαίνουν σε φαρμακεία στην προσπάθειά τους να βρουν την φαρμακευτική αγωγή τους για τον ιό του HIV και δεν τα καταφέρνουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Σε αρκετά φαρμακεία, μάλιστα, ανοίγουν... κουτιά και δίνουν φάρμακα για πέντε μέρες, προκειμένου να μην υπάρχουν διακοπές στη φαρμακευτική αγωγή.

Θα λυθεί το πρόβλημα; Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός δεσμεύθηκε πως "υπάρχουν όλες οι υπογραφές για να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα".

Γιατί όμως έχει οξυνθεί το πρόβλημα; Το υπουργείο αποφεύγει να ξεκαθαρίσει την εικόνα αφήνοντας να πλανάται η εντύπωση ότι η ευθύνη ανήκει στις προμηθεύτριες εταιρείες. Κατά τους γνωρίζοντες όμως η πραγματικότητα δεν είναι αυτή διότι οι εταιρείες δεν αρνούνται να προμηθεύσουν τα φάρμακα, παρά τα οικονομικά εμπόδια και τις μη έγκαιρες πληρωμές. Το πρόβλημα δημιουργείται λόγω της αβελτηρίας του υπουργείου Υγείας που δεν συμμαζεύει τη διαλυμένη κατάσταση των υπηρεσιών του ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για να φτάσουν τα φάρμακα στα νοσοκομεία.

Το σχετικό κονδύλι θα έπρεπε να έχει αποδεσμευτεί από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων ώστε να γίνεται κεντρικά η παραγγελία των αντιρετροϊκών και να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη χορήγησή τους προς τους ασθενείς. Ωστόσο, οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, τόσο ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής όσο και ο κ. Ανδρέας Ξανθός, δεν έχουν προχωρήσει αυτή τη διαδικασία με αποτέλεσμα τη σημερινή όξυνση της κατάστασης.

Το κόστος της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για τους οροθετικούς ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», ότι στα νοσοκομεία «Ανδρέας Συγγρός» και «Λαϊκό» τα φαρμακεία αδυνατούν να χορηγήσουν φάρμακα στους οροθετικούς και σε κάθε περίπτωση αδυνατούν να τους καλύψουν φαρμακευτικά στο χρόνο που πρέπει αλλά και με το θεραπευτικό σχήμα που χρειάζονται. Στο «Ανδρέας Συγγρός» εξυπηρετούνται περίπου 1.100 ασθενείς και στο Λαϊκό 750.

Συνολικά 12 δημόσια νοσοκομεία στην Αττική σηκώνουν το βάρος της φαρμακευτικής κάλυψης των οροθετικών. Υπάρχουν επίσης ένα στη Θεσσαλονίκη (ΑΧΕΠΑ), ένα στη Θράκη (Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης), ένα στη Δυτική Ελλάδα (Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας) και ένα στην Κρήτη (Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου).
Share on Google Plus

About Press- gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνεργάτες