Όλοι δυσαρεστημένοι από τη συμφωνία για τα φάρμακα!


Ελληνικές και πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ακόμη και ο υπουργός Υγείας (!) είναι δυσαρεστημένοι από τη συμφωνία με την τρόικα για τα φάρμακα.
Οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις αντιδρούν στη σταδιακή κατάργηση της προστασίας των φθηνών γενοσήμων και “off – patent” φαρμάκων και προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις αιφνιδιάστηκαν απόλυτα από την επιστροφή (claw - back) που εφαρμόζεται από το 2016 στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.
Ακόμη και ο υπουργός Υγείας εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τη συμφωνία, ρίχνοντας την ευθύνη στους δανειστές:
“Υπάρχουν πιέσεις των δανειστών για μείωση των τιμών των off - patent και των γενόσημων φαρμάκων, αλλά αυτό δεν οδηγεί πουθενά”, ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός μιλώντας την Τετάρτη στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, τα μέτρα οδηγούν σε μείωση της δημόσιας δαπάνης και αύξηση της συμμετοχής των ασθενών.
Πρόκειται – είπε – για ένα κλίμα υγειονομικής φτώχειας και οικονομικά αδύναμοι άνθρωποι αποκλείονται από τις απαραίτητες υπηρεσίες φαρμακευτικής κάλυψης.
Ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε, πάντως, ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ήδη έχει συγκροτηθεί μία επιτροπή για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της και τη διείσδυσή της στις ξένες αγορές.
ΠΕΦ
Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι εκτιμήσεις των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων, οι οποίοι κάνουν λόγο “για επικείμενη διάλυση της ελληνικής βιομηχανίας φαρμάκου”.
Το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) εμφανίζεται διατεθειμένη να προσφύγει κατά των μέτρων στο ΣτΕ, εκτιμώντας τα εξής:
Η απαίτηση των δανειστών για μείωση των τιμών των ελληνικών φαρμάκων από το όριο των 7,8 ευρώ στο 1 ευρώ, στην πράξη, θα σημάνει την προφανή αδυναμία παραγωγής τους.
Αυτά θα αντικατασταθούν από εισαγόμενα φάρμακα τα οποία στοιχίζουν από 20 έως 50 ευρώ. Αυτά τα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα προστατεύουν στην ουσία τα λεγόμενα 'προαπαιτούμενα' των δανειστών”.
Νοσοκομειακά
Δεν είναι, όμως, μόνον οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις που ανησυχούν, καθώς – εκτός των αλλαγών στην τιμολόγηση – η συμφωνία με την τρόικα περιλαμβάνει και αλλαγές στην κάλυψη της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.
Συγκεκριμένα, από το 2016 θα ισχύσει το περιβόητο “claw – back”, με το οποίο οι επιχειρήσεις θα καλούνται να επιστρέφουν κάθε χρόνο το ποσό της υπέρβασης από τον “κλειστό” προϋπολογισμό.
Τι σημαίνει αυτό; Για το 2016, ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός των νοσοκομείων καθορίζεται στα 570 εκατομμύρια ευρώ. Στην περίπτωση που η δαπάνη καταλήξει στα 600 εκατομμύρια, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν επιστροφή 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Με τα σημερινά δεδομένα, η ετήσια δαπάνη των νοσοκομείων για φάρμακα είναι περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ. Στο ποσό αυτό, ωστόσο, πρέπει να συνυπολογιστούν και περίπου 200 εκατομμύρια που καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ για νοσοκομειακά φάρμακα.
Στην περίπτωση αυτή, η συνολική δαπάνη ξεπερνά τα 650 εκατομμύρια και οι εταιρείες θα πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά (650 – 570 = 80 εκατομμύρια ευρώ).
Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις ανησυχούν, καθώς εκείνες πωλούν το σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι των φαρμάκων που αφορούν νοσηλευόμενους ασθενείς.
Share on Google Plus

About Ελλάδα

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνεργάτες