ΜΗΣΥΦΑ: Το νέο μέτωπο με τους φαρμακοποιούςΔιαδοχικά είναι τα πλήγματα που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο κλάδος των φαρμακοποιών.
Έπειτα από την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φαρμακείου, με συνοπτικές διαδικασίες, το υπουργείο Υγείας προχωρεί σε μία σημαντική νέα αλλαγή.
Παραδίδει – μέχρι το τέλος του έτους – τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) στα καταστήματα λιανικής πώλησης, όπως τα σούπερ μάρκετ.
Με αυξανόμενο τζίρο, ο οποίος αγγίζει τα 800 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, τα εν λόγω σκευάσματα αποτελούν μήλον της Έριδος μεταξύ των διαφόρων κλάδων.
Τα χρήματα αυτά παρέχουν σήμερα μία σημαντική ένεση ρευστότητας στα φαρμακεία, τα οποία υφίστανται πολύμηνες καθυστερήσεις εξόφλησης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ.
Μιλώντας την Κυριακή στο Mega, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως τα ΜΗΣΥΦΑ αποτελούν την επόμενη “ουρά” όσον αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας μας.
Ο Ανδρέας Ξανθός (φωτό) χαρακτήρισε το θέμα ανοικτό, λέγοντας ότι η απαίτηση των δανειστών είναι να απελευθερωθεί και αυτή η αγορά και να φύγει από τον χώρο του φαρμακείου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το θέμα έχει και διαστάσεις Δημόσιας Υγείας, δεδομένου ότι ο κύριος όγκος των εν λόγω προϊόντων είναι κανονικά φάρμακα, τα οποία συνταγογραφούνται συχνά από γιατρούς, αλλά δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Υπό αυτή την οπτική, τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι πρέπει να υπάρχει εποπτεία φαρμακοποιού κατά τη διάθεσή τους.

Εργαλειοθήκη
Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είμαστε – ως χώρα – αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε την κατεύθυνση που επιβάλλει κυρίως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μέσω της περιβόητης “εργαλειοθήκης”.
Με ποιό βηματισμό και ποιούς όρους θα συμβεί αυτό, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης.
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάθεση συνταγογραφούμενων φαρμάκων από καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ.

Λουράντος
Παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος σχολίασε πως μπορεί πλέον να λειτουργήσει φαρμακείο εντός σούπερ μάρκετ.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις – εξήγησε – θεσμοθέτησαν τη λειτουργία φαρμακείου σε χώρο ελάχιστων τετραγωνικών, διευκολύνοντας τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, δεν έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα φαρμακεία στα σούπερ μάρκετ, επειδή υπήρχε το κώλυμα του ιδιοκτησιακού και του καθεστώτος απόκτησης άδειας, το οποίο λύθηκε με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ονομασία
Η σωστή ονομασία των ΜΗΣΥΦΑ είναι “μη αποζημιούμενα φάρμακα”, καθώς πολλά από αυτά συνταγογραφούνται κανονικά από τους γιατρούς, χωρίς όμως να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Χρησιμοποιείται, ωστόσο, ο όρος “ΜΗΣΥΦΑ”, καθώς έτσι αναφέρονται στον σχετικό νόμο.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, 4 εκατομμύρια Έλληνες αγοράζουν τουλάχιστον μία φορά τον μήνα παυσίπονα ή αντιπυρετικά, τα οποία καλύπτουν το 93% της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ.
Από αυτούς, το 54% τα αγοράζουν με συμβουλή γιατρού και το 30% με συμβουλή φαρμακοποιού.
Κατηγορίες

Τα ΜΗΣΥΦΑ χωρίζονται σε έξι θεραπευτικές κατηγορίες:
Τα φάρµακα για το βήχα και το κρυολόγηµα, τα αναλγητικά, τα φάρµακα για το γαστρεντερικό σύστηµα, τις βιταµίνες, τα φάρμακα για τη φροντίδα του δέρµατος και τα φάρμακα για τη φροντίδα των µατιών.
Η λίστα των Mη Συνταγογραφούµενων Φαρµάκων (ΜΗΣΥΦΑ) καθορίζεται από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Share on Google Plus

About Ελλάδα

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνεργάτες