Πρόγραμμα ‘’παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ στο σπίτι’’


Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, οργανώνει ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα παρακολούθησης και βοήθειας στο σπίτι για ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα που παίρνουν εξιτήριο από την κλινική. Οι ασθενείς αυτοί συχνά λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία, χρησιμοποιούν συσκευές υποστήριξης της αναπνοής, ή τους χορηγούνται εισπνεόμενα φάρμακα, συχνά με συσκευές διαφόρων τύπων.
Ομάδα με επαγγελματίες υγείας θα παρακολουθεί τους ασθενείς από το νοσοκομείο την ημέρα που θα λαμβάνουν εξιτήριο και ακολούθως σε εβδομαδιαία βάση στο σπίτι τους.
Όλα τα δεδομένα θα καταγράφονται ηλεκτρονικά και θα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία δικτύου υποστήριξης και άλλων ομάδων ασθενών με χρόνια νοσήματα.
Η έγκαιρη έξοδος των ασθενών από το νοσοκομείο μετά από κάθε παρόξυνση μειώνει την πιθανότητα νοσοκομειακής λοίμωξης. Το πρόγραμμα παρακολούθησης ασθενών με ΧΑΠ στο σπίτι, αφορά σε επίσκεψη ειδικού πνευμονολόγου κατ’ οίκον, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, εκπαίδευση και καταγραφή των ζωτικών τους σημείων η οποία θα συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση των παροξύνσεων, επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους και διευκόλυνση της εισαγωγής τους στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ανεξαρτήτως εάν εφημερεύει το νοσοκομείο.
Μερικές φορές η νοσηλεία είναι αναπόφευκτη, ιδιαίτερα λόγω κάποιας παρόξυνσης της ΧΑΠ και κυρίως σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας με προχωρημένη νόσο, που μπορεί να έχουν και αναπνευστική ή καρδιακή ανεπάρκεια ή παράλληλα με τη ΧΑΠ άλλα σοβαρά νοσήματα. Όμως δεν πρέπει να νοσηλεύονται για το παραμικρό εφόσον η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπισθεί στο σπίτι.
Στο πρόγραμμα, που υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ομίλου Pharmathen, θα συμπεριληφθούν ασθενείς κυρίως με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Share on Google Plus

About Ελλάδα

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνεργάτες