Απόφαση! Γενόσημα τουλάχιστον 40% πρέπει να χορηγεί κάθε γιατρός του ΕΟΠΥΥ...


Εξατομικευμένο στόχο χορήγησης γενοσήμων φαρμάκων 40% θέτει σε κάθε γιατρό του ΕΟΠΥΥ το υπουργείο Υγείας.
Με απόφαση του Ανδρέα Ξανθού, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και παρατίθεται πιο κάτω, οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν έως τον Δεκέμβριο.
Σε περίπτωση παραβάσεων, επιβάλλονται πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις, οι οποίες φτάνουν έως και διακοπή σύμβασης με τον Οργανισμό.
Ανάλογα με το είδος του σκευάσματος που χορηγείται, ο στόχος μπορεί να φτάσει έως και στο 95%.
Κατά την εκτέλεση της συνταγής, ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να χορηγεί το φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, μορφής, περιεκτικότητας και συσκευασίας γενόσημο ή off patent, εφόσον το τελευταίο έχει λιανική τιμή ίση ή μικρότερη της λιανικής των ομοίων του.
Διαμορφώνεται, επίσης, πλαφόν φαρμακευτικής δαπάνης για κάθε γιατρό, με βάση την περιφέρεια και την εποχικότητα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2014 σε ολόκληρη τη χώρα.

Εξαιρέσεις
Από τους περιορισμούς του κόστους εξαιρούνται:
Οι χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό μεταμόσχευση).
Οι καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς).
Οι ασθενείς με από ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος).
Οι μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων.
Οι καρκινοπαθείς.
Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, κυστική ίνωση και πνευμονική υπέρταση.
Τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους.
Τα φάρμακα των οποίων τη χρήση προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των επιτροπών του.
Τα φάρμακα για τα οποία θα τεθεί κλειστός προϋπολογισμός.
Τα φάρμακα για τα οποία θα επιτευχθούν συμφερότερες τιμές αποζημίωσης μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. 

Πρόστιμα
Σε περίπτωση επανειλημμένης και αδικαιολόγητης απόκλισης από τους τα όρια που προβλέπονται οι εξής ποινές και πρόστιμα:
Σε ποσοστό έως 20% αθροιστικά για τρεις συνεχόμενους μήνες (ή 6,7% ανά μήνα) γίνεται έγγραφη σύσταση στον ιατρό για την τήρηση των προβλεπόμενων ορίων.
Σε ποσοστό άνω του 20% αθροιστικά για τρεις συνεχόμενους μήνες, ο γιατρός καλείται από την αρμόδια Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ που διαπιστώνει την υπέρβαση να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του.
Σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης της απόκλισης, ο ΕΟΠΥΥ επιβάλει πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με την νομοθεσία.
Συγκεκριμένα, επιβάλλεται:
Πρόστιμο ύψους έως 1.000 ευρώ σε περίπτωση αδικαιολόγητης αθροιστικής απόκλισης από 20% έως 25% από το στόχο για τρεις συνεχόμενους μήνες.
Πρόστιμο ύψους έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση αδικαιολόγητης αθροιστικής απόκλισης από 25,01% έως 30% από το στόχο για τρεις συνεχόμενους μήνες.
Πρόστιμο ύψους έως 5.000 ευρώ σε περίπτωση αδικαιολόγητης αθροιστικής απόκλισης πάνω από 30,01% από το στόχο για τρεις συνεχόμενους μήνες.
Share on Google Plus

About Ελλάδα

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνεργάτες