Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να καθησυχάσει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία!

Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που οδηγεί σε μειώσεις τιμών των φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους και των γενοσήμων, η κυβέρνηση αναζητά μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας.

Χθες Τρίτη πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη για τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και η υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη.

Προηγήθηκε η έντονη αντίδραση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας η οποία υποστηρίζει ότι με τον νέο τρόπο τιμολόγησης πλέον οι τιμές των γενόσημων θα είναι τόσο χαμηλές, ώστε θα είναι ασύμφορο να παραχθούν, γεγονός που θα οδηγήσει σε απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά αλλά και σε συρρίκνωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα μάλιστα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, την πενταετία 2010-2015 οι τιμές των εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων μειώθηκαν σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60%. Αντίστοιχα έπεσαν και οι τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων, off και on patent κατά 40% και 30%.

Στη σύσκεψη, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο κλάδος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες παραγωγής, έρευνας και καινοτομίας στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Με δεδομένη την παραπάνω θέση αποφασίστηκε να ξεκινήσει αμέσως ο οργανωμένος διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς, με στόχο τη διαμόρφωση εκείνων των μέτρων πολιτικής που θα ευνοούν τη μεγέθυνση του κλάδου με όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας.
Share on Google Plus

About Press- gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνεργάτες