Χάος με τις τιμές των γενοσήμων! Τι προβλέπει "νομοτεχνική βελτίωση" Ξάνθου

Με Νομοτεχνική Βελτίωση του άρθρου 15, χθες το βράδυ ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός διατήρησε την τιμή των γενοσήμων φαρμάκων που κινδύνευαν να κατακρημνιστούν από το 65% στο 32,5%.
Συγκεκριμένα κι αφού μεσολάβησε σύγχυση, οι τιμές των γενόσημων ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έγκρισής τους, διατηρούνται στο 65% και όχι στο 32,5% της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων μετά την λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων, όπως είχε αποφασιστεί τις προηγούμενες μέρες.
Επίσης, η τιμολόγηση των off-patents μένει όπως έχει γραφτεί στο άρθρο 15 του πολυνομοσχεδίου, δηλαδή στο 50% της τιμής του πρωτοτύπου ή διαζευκτικά, στις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης, όποια είναι πιο χαμηλή.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η παράγραφος αυτή που μπαίνει στο πολυνομοσχέδιο εξειδικεύει την ρύθμιση που υπήρχε στον Ν. 4336 και ήταν στοιχείο της συμφωνίας με τους δανειστές. Όπως είπε, είναι εύλογη η ένσταση η οποία διατυπώνεται από την εγχώρια Φαρμακοβιομηχανία, ότι αυτό θα μειώσει τις τιμές και ενδεχομένως να επηρεάσει την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που παράγουν γενόσημα φάρμακα στην χώρα μας. Διευκρίνισε ότι η αλλαγή δεν αφορά το Δελτίο Τιμών των Φαρμάκων, το οποίο θα εκδοθεί μέσα στο 2015. Θα επηρεάσει όμως το επόμενο Δελτίο Τιμών που θα βγει στα μέσα του 2016. Άρα το Δελτίο Τιμών που φτιάχνεται αυτέ στις μέρες, θα βγει με βάση την τελευταία Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπηρεσιακός Υπουργός Θάνος Δημόπουλος .
Σε αυτήν τη φάση δεν θα επηρεαστούν σημαντικά οι τιμές πέραν από την μείωση που θα προκαλέσει η απώλεια του προστατευτικού φραγμού του 2012. Να σημειωθεί ότι οι προηγούμενοι Νόμοι έλεγαν ότι τα γενόσημα και τα off-patent τα οποία είχαν εγκριθεί πριν το 2012, δεν επηρεάζονται από τις ρυθμίσεις που προέκυψαν. Αυτό αφαιρέθηκε καθώς θα προκαλέσει μείωση των τιμών.
Ο κ. Ξανθός δήλωσε έτοιμος να αντιμετωπίσει του Θεσμούς για να διατηρηθεί ο τελευταίος φραγμός της ελεύθερης πτώσης των τιμών που είναι, όπως λέμε, ο κόφτης του 12 για τα off patent και του 7,8 για τα γενόσημα. Και κατέληξε ότι «Πρέπει να δώσουμε μια μάχη να υπάρξει μια αναπτυξιακή πολιτική, σοβαρή και συγκρατημένη επί τη βάσει ενός στρατηγικού σχεδίου της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας με αναπτυξιακά κίνητρα, με επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία, με αύξηση της ανταγωνιστικότητας, με διείσδυση σε νέες αγορές και με αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ. Αυτό θα είναι η συνδρομή της πολιτείας και στα δύο αυτά επίπεδα, και στο επίπεδο του να διατηρηθεί αυτός ο φραγμός και η προστασία που υπάρχει σήμερα και που δεν επηρεάζεται προς το παρόν, παρότι γνωρίζουμε ότι αμφισβητείται από τους θεσμούς, και νομίζω ότι μπορούμε να δώσουμε μια συγκροτημένη μάχη για να διατηρηθεί συν ταυτόχρονα η στήριξη ενός αναπτυξιακού σχεδίου της βιομηχανίας».
Ιδού η νομοτεχνική βελτίωση που φέρνει τις τιμές των γενοσήμων στο 65% των τιμών των πρωτοτύπων, ΜΕΤΑ την πτώση της πατέντας τους, δηλαδή στο 32,5% των τιμών των πρωτοτύπων ΜΕΤΑ την πτώση της πατέντας τους και την μείωση των τιμών τους στο 50% των τιμών των πρωτοτύπων:
"Οι τιμές των γενοσήμων φαρμάκων ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έγκρισής τους διατηρούν το 65% (και όχι το 32,5% όπως κακώς είχε διαδοθεί) της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων μετά τη λήξη περιόδου προστασίας των δεδομένων όπως αυτή διαμορφώνεται σύμφωνα με τα προηγούμενα (σ.σ.: όπως διαμορφώνεται στο 50% των τιμών των πρωτοτύπων ΠΡΙΝ πέσει η πατέντα τους).
Share on Google Plus

About Press- gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνεργάτες