Ένας ακόμη λόγος να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης


Το εμβόλιο της γρίπης σας προστατεύει από τη γρίπη (προφανώς), μπορεί όμως να προστατεύει και από πνευμονία, τη βασική αιτία νοσηλείας και θανάτου εξαιτίας της γρίπης, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες που έχουν νοσηλευτεί από πνευμονία ως επιπλοκή της γρίπης δεν είχαν εμβολιαστεί, τονίζουν οι ειδικοί.

'Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί δευτερευόντως να μειώσει τις περιπτώσεις πνευμονίας, μιας σοβαρής επιπλοκής της γρίπης ' ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Carlos Grijalva, επίκουρος καθηγητής πολιτικής της υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ. " Εκτιμούμε πως περίπου το 57% των νοσηλειών εξαιτίας πνευμονίας από επιπλοκή της γρίπης θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με το εμβόλιο " αναφέρει.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στην ηλεκτρονική ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association. Στη μελέτη, η επιστημονική ομάδα συγκέντρωσε στοιχεία από σχεδόν 2.800 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για πνευμονία σε νοσοκομεία των ΗΠΑ στο διάστημα 2010-2012. Περίπου το 6% των ασθενών αυτών νοσηλεύτηκαν για πνευμονία σχετιζόμενη με γρίπη, ενώ οι άλλοι ασθενείς είχαν πνευμονία που ξεκίνησε από άλλα αίτια. Συγκρίνοντας το ιστορικό των εμβολιασμών γρίπης σε αυτούς τους ασθενείς, οι επιστήμονες βρήκαν πως το εμβόλιο σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών που χρειάζονται νοσηλεία, όπως είναι η πνευμονία.

Στις ΗΠΑ, η ετήσια επιδημία γρίπης έστειλε πέρυσι πάνω από 200.000 ανθρώπους στο νοσοκομείο ενώ σημειώθηκαν 49.000 θάνατοι, σύμφωνα με το εκεί κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention). Η κύρια αιτία των νοσηλειών και των θανάτων δεν ήταν η γρίπη αλλά η πνευμονία, η οποία είναι μια από τις πιο συνηθισμένες επιπλοκές της, σύμφωνα με τον Dr. Marc Siegel, επίκουρο καθηγητή ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Παρόλα αυτά, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι επιστήμονες, η συγκεκριμένη έρευνα είναι απλά μία ένδειξη ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί για γρίπη κινδυνεύουν λιγότερο τις σοβαρές επιπλοκές της.
Share on Google Plus

About Ελλάδα

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνεργάτες